28.7.2010

רשימת יעילות של מזגנים ממשרד התשתיות



בשנת 2011 שונו הקטגוריות ודרישות המינימום לכן בכול הקשור לדרוג האנרגטי A B C D הפוסט כבר ובינתיים כל דגמי המזגנים התחלפו אבל למרבה הצער היעילות של רובם לא עלתה באופן דרמתי לצד מיצובישי נוסף כוכב חדש באזור החמש סמסונג. 


(עדיין ההבדל בין המזגן הפחות יעיל בקבוצה A למזגן היעיל ביותר בקבוצה E הינו כ-2% שאינם משמעותיים בצריכת החשמל)


כדי לבחור מזגן יעיל

ראשית התייעצו עם מתקין מזגנים בנוגע לעוצמה הדרושה ישנם גם כמה אתרים שאפשר להכניס לתוכם אזור בארץ מיקום דירה/חדר חלונות וכו׳ ולקבל  את תפוקת הקרור הדרושה. אם המתקין מדבר בכוחות סוס חפשו מתקין אחר משום שבכוחות סוס מדובר על צריכת האנרגיה ואילו אנו רוצים לדעת איזו תפוקת אנרגיה אנו רוצים.  רוב אנשי המקצוע יתנו נתון ב-British Thermal  Unit - BTU כאשר כוונתם ל-BTU לשעה  אם תרצו להפוך המספר לואט  חלקו את המספר ב- 3.412  בדרך כלל המתקינים יעדיפו לשים מזגן בעל הספק גדול מהדרוש ולא להסתכן במזגן קטן מידיי במזגן רגיל (שאינו אינוורטר) פירושו של דבר צריכת חשמל מוגברת.

א. בחרו אינוורטר מזגן  בעל תפוקה משתנה.  
מזגן רגיל פועל תמיד בתפוקה מלאה וכאשר דרושה תפוקה חלקית (כמעת תמיד) הוא פועל לסירוגין  כאשר בכול הפעלה לוקח זמן מהפעלת המזגן עד אשר המזגן מתחיל לקרר ביעילות בזמן זה המזגן צורך חשמל אבל לא מקרר. והתוצאה בזבוז של חשמל בכל פעם שהמזגן מתחיל לעבוד. אחריי שהמזגן הגיע למצב שבו הוא מקרר כפי שתוכנן המזגן ממשיך לפעול עד שהחדר מגיע לטמפרטורה הרצויה ואז הוא מפסיק. ככול שדרוש פחות קירור משך הפעולה בכול הפעלה קטן והחלק היחסי של הפעולה הבילתי יעילה גדל. ככול שהמזגן חזק יותר הוא מצליח לקרר את החדר מהר יותר משך ההפעלה קטן וצריכת החשמל עולה. לכן מזגן גדול יותר יעיל פחות. 

כאשר מזגן אנוורטר מגיע לטמפרטורה הרצויה במקום להפסיק לעבוד הוא מוריד את תפוקת הקירור וממשיך לפעול בצורה רציפה. לכן הבעיה של פעולה בהפסקות אינה קיימת למעשה כאשר הוא פועל בתפוקה חלקית חלק מהמזגנים יכולים להיות יעילים יותר מאשר כאשר הם פועלים בתפוקה מלאה ובכל מקרה הנצילות לא תרד במידה רבה. (כנראה בזכות שטח מחליפיי החום שהינו פקטור חשוב ביעילות ) 

 התוצאה בשונה ממזגן רגיל אם לוקחים מזגן קצת גדול מהדרוש לא מאבדים בהכרך יעילות ויתכן שבמיקרים מסוימים אפילו מרוויחים יעילות. כללית המספר של 30% חיסכון לעומת מזגן רגיל מופיע במספר מקומות. ולעומת זאת היעילות תפחת אם המזגן ידרש לפעול בהספק מקסימלי.

לא כל האינורטרים נולדו זהים יש כאלו שמינימום התפוקה שלהם הוא חצי מהתפוקה המיטבית ויש כאלו שיורדים לחמישית מהתפוקה. ביחוד כאשר המזגן חזק מהדרוש רצויי לראות שהוא באמת יכול לרדת לתפוקה נמוכה.

לאנוורטרים יש שם רע בנושא עלות התיקונים. מהכרות אישית עם 7 אנברטרים הפועלים כבר כמה שנים ללא תקלות הודעות בחיסכון בהוצאות על חשמל הופכת את האינוורטר להימור כמעט בטוח. ובטוח לחלוטין אם אתם ממזגים דירה שלמה ואז גם אם תיקון של אחד מהמזגנים אחריי 3 שנים יעלה כמו חצי מזגן חדש עדיין למרות הבעסה עדיין לאורך של 5 שנים חסכתם כסף.

ב. הסתכלו על ה- COP  שהוא תפוקת הקור(חום) ליחידת זמן מחולקת לצריכת האנרגיה ליחידת זמן. ההספק בוואט W מחולק בצריכת החשמל בוואט W. (או הספק וצריכה ב-BTU/h)
COP גדול יותר פירושו מזגן  יעיל יותר ז"א מזגן בעל COP של 5 יצרוך חצי מהחשמל של מזגן בעל COP של 2.5 לאותה כמות של קירור. (כאמור לאינוורטרים יעילות גבוהה יותר מהרשום לפחות בחלק מהזמן )

יש COP לחימום ו-COP  לקירור ה-COP של הקירור חשוב יותר בארצנו. 

דירוג אנרגטי של מזגנים:

סוג המזגן
COP מזערי
A
B
C
D
E
F
G
מפוצל
3.50
3.80
3.75
3.70
3.65
3.60
3.55
3.50
מתועל
3.20
3.60
3.55
3.50
3.45
3.40
3.30
3.20
חלון
3.50
3.80
3.75
3.70
3.65
3.60
3.55
3.50

  
הדרוג של המזגן A - G חשוב פחות
ראשית מזגנים מתועלים בעלי יעילות בינונית שבמזגן מפוצל תקבל את הדרוג של E יקבלו דרוג A אבל לצורכי צריכת החשמל עדיין היעילות חשובה והיא עלולה להיות בינונית במזגן מתועל. 
 מזגן מפוצל בעל יעילות של  3.78 יכנס לקטגוריה A כאשר כנראה המזגן הטוב ביותר בקטגוריה בעל יעילות של 5.3 הפרש של 1.5 ואילו ההפרש בין מזגן בדרגה A למזגן בדרגה G יכול להיות 0.2. לכן הדוג לא ממש עוזר



כעת הביאו בחשבון גם את החברה המייצרת, היבואן, המחיר, ותכונות נוספות למשל תכונה חביבה היא כפתור המאפשר לסגור ולהפיל את המזגן גם ללא שלט או יכולת למדוד את הטמפ׳ היכן שתם נמצאים בחדר. 

בכול מקרה גם ההתקנה חשובה. 
כדאי לברר מראש עם המתקין האם הוא מתקין לפי הוראות ההתקנה. זה כולל הפעלת משאבת וקום למשך זמן מוגדר והוספת כמות מוגדרת קרר לכל מטר צינור מעל אורך מסויים. יש מתקינים ששואבית את הגז מהמזגן הישן ומעבירים אותו לשימוש חוזר. לכל הדברים האלו יש ציוד נדרש. כולל משאבת וקום, מכונת מיחזור גז ומשקל למדידת כמות הגז הנוסף במידה ויש צורך. השיטה של לשטוף את הצנרת בגז המצוי מראש במזגן תוביל במקרים רבים או לשאריות אויר שיכולות לחמצן את השמן או למחסור בגז קרור= קרר ובכל מקרה לפליטת הקרר לאטמוספרה אשר גם אם אינו מזיק לאוזון הוא גז חממה בפניי עצמו וכל מולקולה של קרר שווה למאות או אלפי מולקולות של פחמן דו חמצני.  (בזמן האחרון אני נתקל  בפחות שוטפי גז אבל עדיין ישנם ההמלצה היא כאשר נתקלים באחד כזה להגיד יפה תודה ולא לאפשר למתקין לשפר את דרכיו ולהשתמש במשאבת וקום. אם הוא חפפן אז צרות יופיעו במוקדם או במאוחר.)


מקורות וקישורים:



רשימות קודמות

רשימת דגמי המזגנים אשר קבלו אישור משרד התשתיות העומדים בדרישות היעילות האנרגטית מיום 01:01:2011 2011.pdf -

תקנות מקורות אנרגיה
(יעילות אנרגטית, סימון אנרגטי ודירוג אנרגטי במזגנים), התשס"ה- 2004
נמצא באתר של משרד התשתיות



הערות

1. מזגנים בעלי COP=4 ומעלה ניתן למצוא אצל מיצובישי, LG, אלקטרה, טורנדו ( MIDEA ), וטושיבה. השיאן הוא מזגן של מיצובישי בעל COP של 5.3. 

2. איין מידע על מזגנים בעלי מספר מאיידים אבל האינוורטרים שבהם (כולם או רובם) עשויים להיות דומים לאינוורטר מפוצל ויתכן שאפילו יהיו יעילים יותר כאשר חלק מהיחידות מושבתות,

3. ה-COP  נתון לטמפרטורות מסוימות של חוץ ופנים כדי לדעת מהם התנאים שבהם נערכות הבדיקות בארץ יש לגשת למכון התקנים ברמת אביב בשעות הפתיחה של הספרייה או לשלם כסף עבור הזמנת התקן. להבדיל מארצות הברית אשר שם כל המידע נמצע באינטרנט. אבל המידע דלף ומדובר בטמפ' חיצונית של 35 מעלות ופנימית של 27 מעלות. (חמים במקצת אבל לפחות כל המזגנים נמדדים בתאים זהים)

4. בעולם קיים המושג SEER שמתייחס ליעילות במשך עונה 


5. קיימות באתר משרד התשתיות רשימות מזגנים שאושרו משנים קודמות 


6. רשימה משנת 2006 קיימים מזגנים בעל COP של 2.8 מזגנים ישנים יותר יכולים להיות בעלי COP נמוך יותר למשל 2.5 ופחות עקב מצב מכני. במקרה כזה החלפת המזגן יכולה להחזיר את ההשקעה תוך זמן קצר ביותר.


7. קניית מזגן יעיל אינה פוטרת משאר אמצאי חיסכון כגון: ניקויי הפילטר טמפרטורה של לא פחות מ-25 מעלות סגירת המזגן כאשר החדר ריק בידוד הביניין והצללה על החלונות בעליי הזכוכית הכפולה למשל באמצעות גפן או מרקיזה.


8. תאורה חסכונית כגון נורות פלארוסצנטיות קומפקטיות או פלארוסצנטים מסוג T5 ומכשיריי חשמל חסכוניים יורידו עומס מהמזגן מלבד החיסכון הישיר בהפעלתם.

9. קטע זה הופיע בפוסט המקורי כאשר מאז 2011 הדרוג של המזגנים השתנה.
"הזהרו מאותיות ה- ABC יש הבדלים גדולים בתוך המחלקות.
המזגן היעיל ביותר במלקה A הוא בעל COP בקירור של 5.3 ואילו הכי פחות יעיל הוא בעל ל COP בקירור של 3.22 הבדל של 50% 
יכולים להיות הבדלים מזעריים בין מחלקות סמוכות כגון בין  A ל-B

 יכול להיות אפילו מצב שבו מזגן ממחלקה גבוהה יותר יהיה פחות יעיל ממזגן ממחלקה נמוכה יותר, לדוגמה מצב שבו מזגן מ-A יהיה פחות יעיל מאשר מזגן מ-B. הדבר נובע משום שדרישות היעילות ממזגנים גדולים יותר נמוכות יותר.

לדוגמה כל מחלקה B יעילה יותר מהמזגן הכי פחות יעיל במחלקה A

או 25 המזגנים היעילים ביותר במחלקה C יעילים יותר מכל אחד מ-27 המזגנים הפחות יעילים במחלקה  A  

הנתון של ה-COP מובטח בדיוק של 8% לכן 4.32 ו-4.29 שווים למעשה. "

7.2013 רק הרגע עבר אצלי טכנאי שהזמנתי בנוגע למזגן בן כמעט שנה לאחר ששם את היד מול המזגן קבע שהכול תקין
בין הפנינים ששמעתי מימנו
שטיפת היחידה הפנימית של המזגן בגז מהיחידה החיצונית זאת פרוצדורה תקינה. שיכולה לגרום רק לאובדן גז זניח של 10 גרם. [בניגוד להוראות ההתקנה על המזגן]

חיבור מד לחץ יגרום לאובדן של יותר מ-200 גרם ויצריך הכנסת גז. [בהוראות ההתקנה מופיע בדיקת לחצים לאחר ההתקנה]  ואז כדיי למלא את החסר האפשרות היחידה היא לשחרר את כל הגז לאויר ולמלא מחדש.
כאשר סיפרתי לו שיש משאבות למיחזור גז הוא טען שאין לגז R410 למרות שהטענה נשמעה תמוהה בדקתי
למשל סופקו מספקת משאבת מחזור ניידת של חברת ROBINAIR / PROMAX 

* המדחס ממחזר את כל נוזלי הקירור הנפוצים CFC, HCFC,  HFC  ו a 410R ,
  כנוזל או כגז וכן  מתאים לכל סוגי שמני הקירור.

סוג קרר
עיבוי גז ק"ג/שעה
נוזל ק"ג/שעה
שאיבה/הדיפה ק"ג/שעה
A 410R-
7
40
283.2





גם לפולק יש משאבה נידת של חברת MASTERCOOL

מכונת המיחזור החדשה מותאמת למיחזור כל סוגי הקררים (CFC ,HCFC ,HFC) לרבות R410A)AZ-20).


יש בארץ כמובן ספקים נוספים. למעשה כאשר R410a הוא גז המזגנים הנפוץ ביותר אף חברה רצינית לא תיצר מכונת/משאבת מחזור שאינה תואמת ל-R410

נראה לי שאנשיי השרות של אותה החברה לא סובלים מעודף מקצועיות


כמה כתובות לדוגמה למי שמחפש ציוד למזגנים או שהטכנאי אומר לו שאין
אלטרץ - דף הבית
פולק מיזוג אוויר וקירור
סופקו אינטרנשיונל Supco International
לאקי הנדסה
משקלים ומכונות מחזור גז אצל אבי א מ


קישורים ליבואנים ואולי יצרני מזגנים
איך בוחרים מזגן? - אלקטרה
מזגנים ממיטב המותגים | מיזוג אוויר בתדיראן
מזגנים של LG | LG ישראל
ברימג יבואני מזגני LG ועוד פירמה
אקון-טק Inverter| מזגני מיצובישי אינוורטר
טורנדו - טכנולוגיית אינוורטר
Fujitsu

לתדיראן יש מערכת ביתית המנצלת את החום הנפלט מהמזגן לחימום מים מועיל במיוחד למי שאין ביכולתו להתקין דוד שמש.
 TADIRAN AQUA AIR | תדיראן