22.12.2010

ימים אחרונים להצבעה עבור תרומה של בנק לאומי Leumi

הצבעה עבור תרומה מבנק לאומי
בנק לאומי יתן מליון שקל לעמותה או כמה עמותות לפי מספר ההצבעות ביו טיוב לא הבנתי האם מדובר בסה"כ במיליון שקל או בכמה תרומות של מליון שקל 
לנושא האקלים 


ניתן להצביע כל יום עד ל- 27-12-2010


האם בנק לאומי הפך לפילנטרופ גדול?
לדעתו של דרור פויר מגלובס מדובר בהרבה פרסומת בזול עבור הבנק
הקמפיין הזול של בנק לאומי
 דרור פויר  גלובס 18/12/2010 
 אם רוצים לתרום לקהילה, יש דרכים טובות יותר: מה דעתכם למשל על הורדת עמלות?, 



"אופס, טעות - מיליון שקל זה ועוד איך הולך ברגל כשאתה בנק. סיכומי הרבעון השלישי של 2010, שהתפרסמו לפני שבועיים, מעלים כי הרווח של לאומי ברבעון עמד על 603 מיליון שקל. הרווח הנקי של הבנק ב-9 החודשים הראשונים של 2010: 1.859 מיליארד שקל.
מיליון השקלים שהבנק תורם עכשיו זה בערך שני פרומיל מזה. והשנה עוד לא נגמרה. על כל 100 שקל שלאומי הרוויח הוא תרם משהו כמו 5 אגורות."
לאומי יחלק השנה דיבידנד של מיליארד שקל. מיליארד! זה פי אלף (1,000) מהמיליון שהוא תורם עכשיו.
12.5 מיליון שקל שם הבנק רק על שיווק ברשת החברתית, מה שהם אוהבים לקרוא לו "שיחה" או "מפגש" עם הלקוחות "

סירטון הרבה יותר קודר מקשבין המבצע לבין כספי נצוליי השואה

ועדיין לקחת את התרומה אבל לא להודות יותר מידיי לבנק 




ניצולי שואה הפגינו מול בנק לאומי: "איפה הכסף?"

הניצולים טוענים כי הבנק מחזיק כ-300 מיליון שקל שהופקדו לפני השואה: "הם מסרבים להחזיר וגוררים רגליים". בנק לאומי: "זו הפגנה של ניצולי שואה ביוזמת יח"צנים"
פורסם: 16.07.09, 1

אנליזה של קנקון : השחר עולה על עולם דל פחמן Cancún analysis


אנליזה של קנקון : השחר עולה על עולם דל פחמן מאמר אופטימי יותר ממאמרו הקודם של פירס

הצלחת קנקון עלולה להיות שיטחית Cancún success may be skin deep



פרד פירס משמש כיועץ הסביבתי של הניו סינטיסט. מלבד בניו סינטיסט פירסם ממאמרים בכמה כתבי עט כגון: הגרדיאן, טיים פופולר סיינס, ועוד
כתב מספר ספרים על שינויי האקלים בינהם
במהירות ואלימות: מדוע מדעני האקלים מפחדים מנקודות אל חזור בשינויי האקלים 2008
תיקי האקלים: הקרב לאמת בנושא שינויי האקלים 2010




(למי שהעברית זקוקה לרענון לברא פרושו לכרות את היער deforestation בלעז "כי הר יהיה לך, כי יער הוא ובראתו, והיו לך תוצאותיו"" יהושוע פרק יז

ועידת האקלים בקנקון היתה בעיקר הישג דיפלמטי. אף אומה לא הבטיחה להעלות את מטרות הפחתת הפליטות שלה ממה שהובטח בקופנהגן. הטקסט הפשרני אשר השליחים הריעו לו היה רק בתהליך העבודה, מלה בהבטחות לגשר על הפערים בהבהמשך - פערים כמו עתידו של פרוטוקול קיוטו, מתן תוקף משפתי מחיב למטרות הפחתה של פליטות ותפקידם של שווקי הפחמן. המחויבות המוצקה ביותר היתה להפגש פעם נוספת בשנה הבאה בדרבן בדרום אפריקה.

ועדיין מאחורי הקלעים בארועי צד ( side events ) מרחבי קנקון הארכיטקטורה של עולם מופלא ודל פחמן הוצגה - עולם אם שאיפות ענקיות במדינות המתפתחות כמו בעולם העשיר.

עשרות אומות עשירות ועניות, מיוערות ומתועשות – באו לקנקון  וקרמו עור וגידים על ההבטחות שניתנו בקופנהגן, אשר רבות היו חד צדדיות ולא תלויות כלל בהסכמים של האו"ם.

לסמוך על שינויי

ברזיל אשר הבטיחה להוריד את פליטות גזי החממה ב-36 עד 39 אחוז בהשוואה לעסקים כרגיל עד 2020, הכריזה שהיא  על סף חיסול המקור העיקרי של הפליטות שלה: ברוא יערות האמזונס. אובדן היער ירד בשלושה רבעים, מ27,000 ק"מ ב-2004 ל-6500 בשנה שעברה/האחרונה? 

שימוש בלווינים ואכיפה משופרת עזרו. אבל גם אמביציה לאומית חדשה. בשבוע שעבר הבנק הדול ביותר בברזיל,  Banco de Brasil, הכריז שמגדלי סוייה אשר רוצים הלוואה חייבים להוכיח שהסויה שלהם אינה גדלה על אדמה שבוראה לאחרונה.

בינתיים חוקרי חקלאות מ-EMBRAPA אשר מגובה ע"י הממשלה, חשפו תוכנית לחקלאות דלת פחמן אשר יכולה לענות על חצי מההבטחה של ברזיל בקופנהגן. גוסטבו מוזר  Gustavo Mozzer אמר שחקלאות ללא חריש אשר שומרת יותר פחמן בקרקע תהפוך לנורמה אצל חקלאים. וחוואים ישקמו את כריי המירעה, ויהפכו אותם מהמקור העיקרי של הברוא לקולטי (sinks) של פחמן. בסה"כ יותר מ-150,000 קלומטרים מרובעים (150 מליון דונם) של כרי מרעה מדודרים מיועדים לשיקום בעשור הבא.

בסימנים נוספים של פעולה עצמאית, האחוד הארופי העביר בחקיקה את הבטחתו לצמצם את הפליטות ב-20% ביחס ל-1990 עד 2020. בארצות הברית הבטחתו של ברק אובמה בקופנהגן ל-17% הפחתה ביחס ל-2005  ירדה מהפסים בגלל תוצאות בחירות אמצע הקדנציה באוקטובר, אבל ארצות הברית נשארה המשקיעה העולמית הגדולה ביותר במחקר ופיתוח של אנרגיה ירוקה. בטקסס ישנן כמה מחוות טורבינות הרוח הגדולות בעולם - לא משום אהבה לאו"ם או מדאגה לאקלים, אלא משום שאנרגיצ הרוח ריווחית.

בינתיים בקליפורניה החוק של הגבל וסחור cap-and-trade law, אשר פעם נראה כתוכנית אב לכלל ארצות הברית, נכנס לתוקף ללא קשר לאמנה של האו"ם ב-2012. תאגידים בקליפורניה כבר מתכננים דרכים לחסוך בפליטות ולאזן פליטות נוספות בחו"ל. בקנקון כוח המשימה של המושלים  אשר נוצר לפני שנתיים ע"י שורצנגר ומושלי מדינות נוספים הציג לראווה פרויקטי איזון באקרה בברזיל, קמפצ'ה במקסיקו.
, ניגריה ובאצ'ה באנדונזיה.

התיקווה היא לשילוב תוכניות כאלו בתוכניות של הסכם האקלים של האו"ם שמיועדות לתעל כסף מערבי לשימור יערות, הידוע בשם  Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation  REDD . 

הכללים של REDD הוסכמו באופן כללי בקנקון. אבל דניאל נפסטד Daniel Nepstad, אקולוג יערות מוביל כעת במוסד למחקר סביבתי באמזונס, אמר ש-REDD יכול להמשיך ולהתקדם גם אם עסקה רכבה יותר של האו"ם תעצר, REDD יוכל להמשיך במימון סוחרי פחמן באיחוד האירופי קליפורניה ומקומות נוספים.

תוכנית חומש

הופעתה של סין בקנקון  היתה מאופקת. אבל גם הפולטת הגדולה בעולם של גזי חממה נוקטת בצעדים ליירוק הכלכלה שלה ללא קשר למה שקורה באולמות האו"ם. ההבטחה שלה בקופנהגן להקטין את אנטנסיביות הפחמן ב-40-45 אחוז עד 2020 כעת מעוגנת בתוכנית החומש הבאה שלה, לתקופה של 2011 - 2015. בשלושת השנים האחרונות סין הפכה ליצרנית הגדולה בעולם של גם פנלים סולאריים וגם טרבינות רוח, והיא מתכננת תוכנית פנים סנית למסחר בפליטות. העולמיות

ברוא יערות הופך את אנדונזיה למדינה השלישית בעולפ בגודל הפליטות לאחר סין וארצות הברית. קונטורו מנגקוסוברוטו Kuntoro Mangkusubroto, אשר מנהל את המשרד הנשיאותי אשר אחראי על הגשמת ההבטחה של אנדונזיה בקופנהגן של 26% מתחת לעסקים כרגיל, אמר "אנו מתקוונים לשנות את היערות שלנו מפולטי פחמן לקולטי פחמן.

זאת לא התפארות לחינם. בהובלת ברזיל ואינדונזיה פליטות ה-CO2 העולמיות מברוא יערות ירדו מ-5 מיליארד טון של CO2 בשנת 2000 ל 3.2 מיליארד ב-2009.

האם כל זה משאיר את התהליך של האו"ם מיותר? מעטים בקנקון בשבוע שעבר היו הולכים כל כך רחוק. הרוב מאמינים שמטרות לאומיות מחייבות חוקית וסחר עולמי בפחמן ידחפו את העולם לכלכלה מעוטת פחמן מהר יותר. אבל בלי להתחשב באו"ם, מדינות מתפתחות רבות ירצו לחקות את ה"צמיחה הירוקה" שמתוכננת בברזיל וסין.

ראש הממשלה האתיופי מלס זנוו'י  Meles Zenawi  אמר לועידה שהוא רוצה שאתיופיה תהיה פחמן ניטרלית עד 2025, תוך כדי מעבר ל-"מדינה של הכנסה אמצעית"  iddle-income nation." ווירג'יליו ויאני Virigilio Vianni המנהל הכללי של המוסד לאמזונס בר קיימה Amazonas Sustainable Foundation -FAS  ודמות מובילה בפרויקטיי היער של ברזיל, אמר לניו סיינטיסט שהוא דיבר עם אינדונזים להוטים ליבא את המודל הברזילאי לארצם.

בדרכו החוצה מהועידה,  ניקולס סטרן מבית הספר לכלכלה של לונדון - מחבר סקירה ראשית על הכלכלה של שינויי האקלים - אמר לניו סינטיסט שההישג העיקרי של השיחות היה לתת לאומות את ההרגשה שהן עובדות יחד למען מטרה משותפת, ולכן לתת להן את הביטחון לשקוד על הפעולות בבית שלהן. ההסכמים שמודפסים על הנייר עשויים להיות צנועים, הוא אמר, אבל "יש מומנטום חזק מאוד לכיוון כלכלה מעוטת פחמן."

דיווח נוסף מאת קטרין ברהיק Catherine Brahic

בוליביה היתה הילד הרע של קנקון. מדורבנת ע"י נשיאה הכריזמטי אוו מורלס Evo Morales, לבדה סרבה לאמץ את הטקסט, אשר ראתה אותו כמאמץ שנוהל ע"י ארה"ב במטרה לערער את פרוטוקול קיוטו ולגרום להתחממות גלובלית חסרת שליטה בעולם - ובמיוחד במדינות העניות. ראש המשלחת פאולו סולון Pablo Solon אמר לועידה שההבטחות הנוכחיות "משמעותן יותר מ-4° " של התחממות. זה יהייה "אקוסייד ecocide" לדבריו. אבל זה לא כל כך פשוט.

גודל ההתחממות  מעשה האדם תלוי בעיקר בפליטות המצטברות של פחמן דו חמצני. כדי ליצב את הטמפרטורה מתחת ל-2° - אר באופן כללי מוסכם כסף של שינויי אקלים מסוכן [אפשר לדון באריכות למה 2 ומה הסיכון אבל לדעת המתרגם גם עם 2° קשה לישון בשקט] - ידרש בסופו של דבר הבאצ הפליטות לרמה מאוד נמוכה  [בסדר גודל לפחות]  דבר זה יכול להעשות בדרכים שונות. 

המסלול המאומץ בד"כ, אומץ ע"י תוכנית הסביבה של האו"ם UNEP ואחרים, אומר שכדיי להשאר מתחת ל-2° צריך להשאיר את הפליטות העולמיות השנתיות מתחת ל-44 מילייארד טון של CO2. הההבטחות הנוכחיות לשנת 2020 עולות על המטרה ב- 5-9 מיליארד טון - המכונים פער הגיגטון  "gigatonne gap"

אם הפער לא יסגר העולם באמת במסלול ל- 3 עד 4 מעלות של התחממות. אבל יש גם אפשרויות אחרות. לפי מודלים ממוחשבים של השרות המטאורולגי של בריטניה  Met Office גם עם ההבטחות הנוכחיות עדיין אפשר יהיה לשמור על העולם מתחת ל- 2° של התחממות, בתנאי שההפחתות יואצו באופן קיצוני יותר מאוחר. ככול שנחכה יותר, על ההפחתות להיות יותר חמורות וקיצוניות. התאריך האחרון האפשרי לפעולה , הם אומרים, הוא 2020. צפו לפתעות גדולות.

קישורים נוספים מהמאמר

תרגום של מאמר קודם של פירס

הצלחת קנקון עלולה להיות שיטחית Cancún success may be skin deep


The Black Butterfly Effect agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation

על פירס בויקיפדיה
כמה מספריו


  • 2006 - Last Generation: How nature will take her revenge for climate change[
  • 2007 - When the Rivers Run Dry: What happens when our water runs Out?
  • 2007 - Fragile Earth   - contributor
  • 2008 - With Speed and Violence: Why scientists fear tipping points in climate change  
  • 2008 - Earth: Then and now, including a foreword by Zac Goldsmith
  • 2009 - Confessions of an Eco Sinner
  • 2010 - Peoplequake: Mass Migration, Ageing Nations, and the Coming Population Crash
  • 2010 - The Climate Files: The Battle for the Truth About Global Warming